lauantai 22. joulukuuta 2012

Joulu! Kardemummaa! Rommia! Satsumia!


Joulu on yksi lempivuodenajoistani, ihan vain jo siksikin, että tykkään joulun makumaailmasta. Kardemumma, inkivääri, neilikka, kaneli, pomeranssi, rommi, pähkinät, rusinat, luumut, appelsiininkuoret, satsumavuoret – kaikki on tarkoitettu lämmittämään. Muina aikoina herkuilta puuttuu samanlainen suunta.

Ennen joulua sopi siis mennä leipomisesta ihan sekaisin. Ja viime aikojen suuntauksen mukaan leivoin keksejä. Aloitin kardemummaisilla rommiaprikoosikookoskekseillä, minkä jälkeen alettiin lähestyä sitä pistettä, kun kaapeistani uhkasivat loppua ainekset. Tulossa olevalle vieraalle täytyi soittaa, että toisi matkalta perunajauhoa. Ja kuivahedelmiä oli kaikkia jäljellä vähän epämääräisesti. Muuta: levy suklaata, häistä jäänyttä punaviinipohjaista mustikkaglögiä. Niistä syntyi jouluisia suklaahedelmäkeksejä. Ja varastojen täydennyksen jälkeen sitten vielä appelsiinikarpalokeksejä. Kaikkien näiden reseptit alla.


Kardemummainen rommiaprikoosikookoskeksi.


Kardemummaiset rommiaprikoosikookoskeksit

Menetelmä: kuiva-märkä
Esivalmistelut: n. 60 min.
Taikinan kovetus: 30-60 min.
Paistolämpötila: 180ºC
Paistoaika: 20-25 min.


Esivalmistelut

Liota vähintään tunti

  • 2 dl saksilla silputtuja kuivattuja aprikooseja
  • 0,5 dl:ssa tummaa rommia

Kuivat aineet

  • 2,5 dl kookoshiutaleita 
  • 2 dl kinua- tai hirssihiutaleita
  • 1 dl kinua- tai hirssijauhoa
  • 2 dl tummaa riisijauhoa (käytän vaaleiden ja tummien jauhojen sekoitusta)
  • 1 dl tummaa isokiteistä ruokosokeria
  • 0,5 dl perunajauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1 tl ksantaania
  • ½ tl merisuolaa
  • 1 tl jauhettua inkivääriä
  • 3 tl jauhettua kardemummaa
  • 1 tl jauhettua vaniljaa

Märät aineet

  • 2 dl muscovado- tai fariinisokeria
  • 1,5 dl oliiviöljyä
  • 3 rkl tummaa siirappia
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 0,5 dl soijajugurttia
  • lämmintä vettä tai soijamaitoa tarpeen mukaan

Valmistus

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita märät aineet rommissa liotettuihin aprikooseihin. Kaada märkä sekoitus kuiviin aineisiin ja sekoita, kunnes taikina on paksua ja tahmaista.

Jos se on tarpeen, lisää nestettä (vettä tai soijamaitoa) ruokalusikallinen kerrallaan. Taikinan pitäisi olla piparityylinen eli melko kova, niin että se pysyy koossa kun nipistät.

Peitä taikina ja anna sen jäähtyä jääkaapissa kunnes se on kovaa: puoli tuntia riittää, mutta yön ylikään ei haittaa.

Kieritä kämmenien välissä taikinasta palluroita. Asettele ne pellille ja litistä vähän. Paista uunin keskitasolla 180ºC 20-25 minuuttia tai kunnes reunat ovat kullanruskeat ja keskusta melkein jähmeä. Keksit rapeutuvat jäähtyessään.


Jouluiset suklaahedelmäkeksit


Menetelmä: kuiva-märkä
Taikinan kovetus: 30-60 min.
Paistolämpötila: 180ºC
Paistoaika: 20-25 min.


Esivalmistelut

Liota vähintään puoli tuntia

  • 2,5 dl kuivahedelmiä (silppua isommat hedelmät saksilla)
  • 1 dl:ssa glögiä

Kuivat aineet

  • 2 dl tattarihiutaleita
  • 2 dl tattarijauhoa
  • 2 dl vaaleaa riisijauhoa
  • 1 dl tummaa isokiteistä ruokosokeria
  • 0,5 dl perunajauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1 tl ksantaania
  • ½ tl merisuolaa
  • 2 tl jauhettua inkivääriä
  • 1 tl jauhettua kanelia 
  • 1 tl jauhettua kardemummaa
  • ½ tl jauhettua neilikkaa
  • ½ tl jauhettua vaniljaa

Märät aineet

  • 2 dl muscovado- tai fariinisokeria
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 3 rkl tummaa siirappia
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 muussattu banaani
  • lämmintä vettä tai soijamaitoa tarpeen mukaan

Lopuksi

  • 100 g levy tummaa suklaata murskattuna

Valmistus

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää märät aineet hedelmäglögisekoitukseen ja sekoita. Kaada märkä sekoitus kuiviin aineisiin ja sekoita, kunnes taikina on paksua ja tahmaista. Hämmennä lopuksi suklaa joukkoon.

Jos se on tarpeen, lisää nestettä (vettä tai soijamaitoa) ruokalusikallinen kerrallaan. Taikinan pitäisi olla piparityylinen eli melko kova, niin että se pysyy koossa kun nipistät; nestettä ei välttämättä tarvita.

Peitä taikina ja anna sen jäähtyä jääkaapissa kunnes se on kovaa: puoli tuntia riittää, mutta yön ylikään ei haittaa.

Kieritä kämmenien välissä taikinasta palluroita. Asettele ne pellille ja litistä vähän. Paista uunin keskitasolla 180ºC 20-25 minuuttia tai kunnes reunat ovat kullanruskeat ja keskusta melkein jähmeä. Keksit rapeutuvat jäähtyessään.

Appelsiinikarpalokeksit


Menetelmä: kuiva-märkä
Esivalmistelut: n. 60 min.
Taikinan kovetus: 30-60 min.
Paistolämpötila: 180ºC
Paistoaika: 20-25 min.


Esivalmistelut

Liota vähintään tunti

  • 2 dl kuivattuja karpaloita
  • 1 dl:ssa appelsiinituoremehua

Kuivat aineet

  • 3 dl hirssihiutaleita
  • 2,5 dl hirssijauhoa
  • 1 dl saksanpähkinä- tai mantelijauhoa
  • 2 dl vaaleahkoa ruokosokeria
  • 0,5 dl perunajauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1 tl ksantaania
  • ½ tl merisuolaa
  • 1 tl jauhettua neilikkaa
  • 1 tl jauhettua vaniljaa

Märät aineet

  • 1 dl muscovado- tai fariinisokeria
  • 1,5 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • 3 rkl vaaleaa siirappia
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl raastettua appelsiininkuorta
  • 0,5 dl soijajugurttia
  • lämmintä vettä tai soijamaitoa tarpeen mukaan

Valmistus

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita märät aineet mehussa liotettuihin karpaloihin. Kaada märkä sekoitus kuiviin aineisiin ja sekoita, kunnes taikina on paksua ja tahmaista.

Jos se on tarpeen, lisää nestettä (vettä tai soijamaitoa) ruokalusikallinen kerrallaan. Taikinan pitäisi olla melko paksu, niin että se kovettamisen jälkeen pysyy koossa kun nipistät.

Peitä taikina ja anna sen jäähtyä jääkaapissa kunnes se on kovaa: puoli tuntia riittää, mutta yön ylikään ei haittaa.

Kieritä kämmenien välissä taikinasta palluroita. Asettele ne pellille ja litistä vähän. Paista uunin keskitasolla 180ºC 20-25 minuuttia tai kunnes reunat ovat kullanruskeat ja keskusta melkein jähmeä. Keksit rapeutuvat jäähtyessään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti